De kracht van SEA in recruitment: boost je bereik en merk

De kracht van SEA in recruitment: vergroot je bereik en versterk je merk

Naast SEO biedt Google ook ongekende kansen voor recruiters met Google Ads (SEA – search engine advertising). Je kunt van de een op de andere dag op nummer één staan op de voor jou meest relevante zoekwoorden. Mocht je bijvoorbeeld versneld capaciteit nodig hebben, dan biedt Google Ads uitkomst. Het gevaar is wel dat je jouw budget al snel zonder resultaat verbruikt. SEA biedt daarom wel enorme kansen om je bereik te vergroten, maar dit dient wel met beleid te gebeuren.

SEO vs SEA

Voor de meesten is Google één zoekmachine, maar de zoekresultaten zijn in twee afgebakende delen op te splitsen. Wanneer je jouw site optimaliseert (SEO) dan heb je een goede kans om op nummer 1 in de zoekresultaten te worden vertoond. Echter, boven de eerste positie staan nog enkele vermeldingen met “Advertentie” ervoor vermeld. Dit is het resultaat van Google Ads.

Met Google Ads bied je op bepaalde zoekwoorden. Wanneer jij het meeste biedt (en een goede optimalisatiescore hebt) zul je helemaal bovenaan getoond worden. Bied jouw concurrent meer dan jij, dan kom je daar waarschijnlijk onder te staan. Maar nog steeds wel boven de eerste SEO-positie! Aangezien ongeveer een op de vijf Google-zoekers op één van deze advertenties klikt, is het een uitstekende manier om op korte termijn je bereik aanzienlijk te verhogen.

Hoe gebruik je Google Ads

Met een marktaandeel van rond de 95% kan geen recruiter om Google heen. Maar liefst driekwart van de Nederlandse ondernemingen maakt al gebruik van dit advertentiekanaal. Niet voor niets heeft Google Ads op de (online) advertentiemarkt een marktaandeel van maar liefst ca. 15%.

Om Google Ads effectief in te zetten binnen jouw wervingscampagne is het belangrijk om drie zaken goed in te stellen:

1. Doelgroep

Allereerst kun je jouw doelgroep goed afbakenen binnen jouw regio. Zoek je mensen in bijvoorbeeld Amersfoort en wil je dat kandidaten niet meer dan 20 km van je vandaan wonen, dan kun je jouw advertenties alleen in deze radius laten vertonen. Daarnaast is het van groot belang om de taal in te stellen. Wil je alleen mensen die Nederlands spreken (lees: die hun standaardtaal van hun apparaat op Nederlands hebben ingesteld) of ook mensen die bijvoorbeeld Engels of Pools spreken?

Ook kun je jouw doelgroep afbakenen op leeftijd en geslacht, en bovendien kun je op zaken segmenteren zoals onderwijs, baan en interesses. Het is bij Google Ads zaak om zo specifiek mogelijk te zijn om je advertentie zo min mogelijk te laten zien aan mensen die buiten je doelgroep vallen.

2. Zoektermen

Bij Google Ads staan zoektermen centraal. Om deze reden is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de relevante zoektermen voor jouw recruitment doelen. Wanneer je hebt bepaald wat die zoektermen zijn, dien je ze vervolgens te clusteren in advertentiegroepen zodat je relevante advertenties kunt tonen die precies aansluiten op de zoektermen.

Je kunt zoektermen op drie verschillende manieren invoeren:

  1. Als een exacte, specifieke zoekterm (EXACT);
  2. Als specifieke zoekterm in combinatie met andere willekeurige zoekwoorden (PHRASE);
  3. Als synoniem of zoekwoordencombinatie van een bepaald zoekwoord (BROAD).
 

Hoe breder een zoekterm, hoe hoger het bereik, maar zo komt er ook veel ruis binnen op je site. Er klikken immers mensen op je advertentie die eigenlijk niet binnen je doelgroep vallen. Daarom is het heel belangrijk om periodiek naar de daadwerkelijk gebruikte zoektermen te kijken en irrelevante zoektermen direct uit te schakelen (als negative keyword). Zo houd je de kosten enigszins binnen de perken.

3. Effectieve advertenties

Bij het opstellen van de advertenties dien je verschillende headers en advertentieteksten in te voeren. De headers zijn maximaal 30 tekens lang en de advertenties 90 tekens (incl. spaties). Gebruik de ruimte daarom goed. Google rouleert de inzet van de verschillende headers en advertenties zodat uiteindelijk alleen de meest effectieve worden getoond. Experimenteer zodat je jouw advertenties steeds verder kunt optimaliseren.

Triggerende headers

Maak allereerst verschillende soorten headers, tussen de vijf en tien waarin de zoekbehoefte van de sollicitant wordt aangesproken (“Toe aan een nieuwe uitdaging?”), de vacature wordt genoemd (“Zelfstandige marketingfunctie”) en de voordelen van jou als werkgever aan bod komen (“Werken waar & wanneer jij wilt”). Het doel van deze headers is om potentiële kandidaten te triggeren om je advertentie te lezen en uiteindelijk door te klikken naar je site.

Aantrekkelijke advertentieteksten

Je hebt ruimte voor vier advertentieteksten. Benadruk de inhoud van de functie, de unieke voordelen van jouw onderneming, maar ook wat je van iemand verwacht. Zo voorkom je dat mensen die niet voldoen doorklikken, wat simpelweg tot extra kosten leidt. Wanneer je bijvoorbeeld iemand zoekt met een WO-opleiding, vermeld dit dan ook in de tekst. En heel belangrijk: vergeet de call to action niet! Vermeld wat iemand moet doen, zoals “Bekijk de vacature.” of “Solliciteer direct.”. Heel voor de hand liggend misschien maar niet minder effectief…

Nog meer zichtbaarheid

Gebruik daarnaast ook alle features die Google Ads je biedt om jouw advertentie zo groot mogelijk te maken. De belangrijkste op een rijtje:

  • Afbeeldingen: Geef jouw sfeer weer in een aantrekkelijk foto, zodat potentiële kandidaten direct een idee
    hebben om wat voor soort onderneming het gaat.
  • Bedrijfsnaam en -logo: Door het toevoegen van je logo springt jouw advertentie er nog meer uit.
  • Sitelinks: Voeg belangrijke aanvullende links (met omschrijving!) toe aan je advertentie. Dit zouden de top 3
    vacatures kunnen zijn of pagina’s over je bedrijfscultuur en arbeidsvoorwaarden. Bij een specifieke vacature
    zou je hier beter vergelijkbare vacatures kunnen tonen.
  • Telefoonnummer: Voeg je telefoonnummer toe voor mensen die liever de telefoon pakken.
  • Highlights: Geef kort maar krachtig in enkele woorden weer wat men van jouw bedrijf kan verwachten, zoals “Eigen opleidingsbudget”, “Gratis sportabonnement” en/of “Thuis werkplek ingericht”.
 

Alles gaat erom om jouw advertentie er uit te laten springen ten opzichte van de concurrent die die 1 plaats onder (of boven!) jou staat.

Optimaliseer je landingspagina

Wat bij Google Ads vaak wordt vergeten is dat het gaat om waar bezoekers uiteindelijk terecht komen op jouw site. Dit hangt erg van je campagne af. Wanneer je een bepaalde vacature promoot dan moet een kandidaat niet op de homepage van de werken-bij pagina terecht komen maar direct op de vacaturepagina of beter nog: een speciaal ingerichte campagnepagina. Zo sluit je precies aan op de zoekvraag en zorg je voor een perfecte candidate journey. Test met verschillende landingspagina’s en analyseer wat zorgt voor het hoogste reactiepercentage (conversie).

Meten is weten

De sleutel tot een effectieve Google Ads campagne is het continu blijven optimaliseren van jouw campagne. Jouw wervingsvraag verandert continu en de vraag van potentiële kandidaten verschuift, maar vooral: je concurrentie zit ook niet stil. Daarom is het van belang om je campagnes continu te optimaliseren.

Experimenteer met verschillende functietitels, zoektermen en budgetten, en meet wat het effect is. Het is hierbij van belang niet dagelijks bij te sturen, maar geef een campagne de tijd om te groeien. Bekijk wekelijks wat de resultaten van je acties zijn. Met deze aanpak vergaar je nieuwe inzichten in zoekgedrag, effectiviteit van advertenties en conversieratio’s om zo steeds meer sollicitanten aan te trekken.

Merkbescherming

Tenslotte is het met Google Ads belangrijk om jouw merknaam te beschermen. Zo werd bijvoorbeeld de merknaam van DHL via brede zoektermen getarget door bedrijven zoals Coolblue aangezien zij een vergelijkbare doelgroep hebben. Je kunt bij Google het verzoek indienen dat jouw merknaam alleen door jezelf gebruikt, zowel als zoekwoord als in de advertentietekst, kan worden (of door goedgekeurde partners). Zo voorkom je dat jouw concurrentie of recruitmentbedrijven jouw merknaam gebruiken en kandidaten bij jou wegkapen.

SEA Expertise nodig?

TAQQLE ondersteunt bedrijven effectief op strategisch niveau met het werven van nieuw personeel. Ons uitgangspunt is altijd een duidelijke positionering van het employer brand waarna we de meest relevante wervingskanalen activeren en optimaliseren. Hierbij richten wij ons niet alleen op jobboards maar juist op relevanter wordende kanalen zoals SEO, SEA en social media. Door onze brede wervingservaring zijn wij een waardevolle sparringpartner voor bedrijven en door ons oog voor detail zijn we als geen ander in staat om uit elke wervingsstrategie het maximale te halen.

Heb je een wervingsvraagstuk waarover je graag wilt sparren met een wervingsspecialist zoals TAQQLE? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend strategiegesprek. Wij staan altijd voor je klaar om de vinger op de zere plek te leggen en met concrete voorstellen te komen waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

Vergeet niet deze post te delen! 🎉

Als oprichter van TAQQLE en expert in recruitment marketing, ben ik gepassioneerd door het optimaliseren van talentacquisitie en ontwikkel ik effectieve en efficiënte strategieën om bedrijven te helpen de juiste matches te vinden. Ontdek hoe we samen jouw recruitmentstrategie kunnen versterken.

Interessant voor jou

De recruitmentmarkt wordt gedomineerd door platformen zoals LinkedIn en Indeed. Daarom wordt er door steeds meer bedrijven steeds minder aandacht besteed aan de eigen Werken-bij site....
Maak kennis met Tom Hoetink, recruitment specialist bij TAQQLE. Zeven jaar geleden belandde ik per toeval in de opwindende wereld van recruitment. In 2018 deed ik mijn afstudeeronderzoek...
Het schrijven van wervende vacatureteksten is essentieel om jouw doelgroep aan te spreken. Een kandidaat moet zich aangesproken voelen, een goed gevoel krijgen over jouw bedrijf en een...

Let's TAQQLE!

Liever contact via e-mail, bellen of een appje? Dat kan! 
Klik op de groene WhatsApp-knop rechtsonder of bekijk onze contactgegevens onderaan de pagina.

Klik hier om reCaptcha cookies te accepteren voordat je het formulier verstuurt.