Illustratie van een groep werknemers die samenwerken aan een employee value proposition

EVP: Hoe een sterke employer value proposition talent aantrekt en behoudt

Ben je op zoek naar manieren om gekwalificeerd personeel aan te trekken en te behouden? Een krachtige Employer Value Proposition (EVP) kan het verschil maken. In dit artikel leest je hoe je een EVP ontwikkelt die past bij jouw organisatie en resoneert met de ambities van potentiële en huidige medewerkers.

Belangrijkste Punten

  • Een sterke Employer Value Proposition (EVP) is essentieel om toptalent aan te trekken en te behouden, en moet de waarden en doelgroepen van de organisatie weerspiegelen, inclusief arbeidsvoorwaarden, ontwikkelingsmogelijkheden en bedrijfscultuur.

  • EVP en employer branding zijn verbonden maar verschillend; waar een EVP gaat over wat een organisatie biedt aan haar medewerkers, richt employer branding zich op hoe een organisatie wordt gezien als werkgever en deze wordt gepromoot.

  • Een krachtige EVP moet specifiek, waar, onderscheidend, en afgestemd zijn op de strategie en waarden van het bedrijf, en kan worden aangepast voor verschillende doelgroepen om te resoneren met hun specifieke wensen en behoeften.

Wat is een EVP (Employer Value Proposition)?

Illustratie van een groep werknemers die samenwerken aan een employee value proposition

Een goede Employer Value Proposition (EVP) kan worden gezien als de belofte die een organisatie maakt aan zowel huidige als toekomstige medewerkers over wat het hen oplevert. Denk je misschien: “Waarom zou dat zo belangrijk zijn?” Nou, een sterke EVP is essentieel voor het aantrekken van talent in deze competitieve arbeidsmarkt. Bovendien helpt het bij het behouden van huidige werknemers en daarmee het verlagen van het verloop onder personeel.

Maar wat maakt een EVP effectief? Een goede EVP moet EVP voldoen aan de waarden en doelgroepen van de organisatie en weerspiegelen hoe de organisatie gezien wil worden als werkgever. Daarnaast is het van belang dat de EVP:

  • waar, houdbaar, aantrekkelijk, onderscheidend en geloofwaardig is;

  • bestaat uit een overlap van wat de organisatie wil bieden en wat het talent zoekt;

  • inclusief aspecten zoals arbeidsvoorwaarden, ontwikkelmogelijkheden en bedrijfscultuur.

Het verschil tussen EVP en employer branding

Illustratie van een organisatie die extern wordt gezien en gepromoot als werkgever

EVP en employer branding zijn twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Hoewel ze nauw met elkaar verbonden zijn, hebben ze verschillende betekenissen. EVP richt zich op wat de organisatie haar huidige en potentieel toekomstige werknemers te bieden heeft, terwijl employer branding zich richt op de manier waarop de organisatie extern wordt gezien en gepromoot als werkgever.

De EVP van een bedrijf gaat verder dan alleen de arbeidsvoorwaarden en omvat ook andere elementen zoals ontwikkelingsmogelijkheden en de werkcultuur, in tegenstelling tot employer branding, dat zich richt op het opbouwen van een goede reputatie en het weergeven van de waarden van de organisatie. Een goed gedefinieerde EVP dient als fundament voor authentieke employer branding, waarbij de beloftes van de EVP consistent moeten zijn met wat er wordt uitgedragen in employer branding inspanningen.

EVP en employer branding zijn onlosmakelijk verbonden en beide spelen een cruciale rol bij het aantrekken en behouden van werknemers door een complementaire relatie met elkaar aan te gaan. Daarom is het cruciaal om een duidelijk onderscheid te maken tussen deze twee concepten en te begrijpen hoe ze elkaar beïnvloeden.

Belangrijkste elementen van een sterke EVP

Illustratie van verschillende elementen van een sterke EVP, zoals arbeidsvoorwaarden, werkomgeving en carrièremogelijkheden

Nu we weten wat een EVP is en hoe het verschilt van employer branding, vraag je je wellicht af: “Wat zijn de belangrijkste elementen van een sterke EVP?” Een sterke EVP onderscheidt zich door specifieke en impactvolle kenmerken die het bedrijf uniek maken en duidelijk maken wat het aanbiedt ten opzichte van concurrenten. Het is essentieel om de juiste balans te vinden tussen de behoeften van het bedrijf, de wensen van toptalent, en de realiteit van de werknemerservaring.

Enkele cruciale factoren voor een EVP zijn onder andere:

  • Arbeidsvoorwaarden

  • Werkomgeving

  • Bedrijfscultuur

  • Carrièremogelijkheden

  • Werkzekerheid

Maar, er is meer! Een open en inclusieve bedrijfscultuur versterkt een EVP door een diverse groep talenten aan te trekken en te benutten. Dit betekent dat een sterke EVP niet alleen gaat over wat je als bedrijf aanbiedt, maar ook over wie je als bedrijf bent.

Hoe een krachtige EVP opstellen?

Het opstellen van een EVP klinkt misschien als een grote uitdaging, maar maak je geen zorgen. We hebben enkele tips en strategieën om je op weg te helpen. Ten eerste, het is belangrijk om te weten dat het opstellen van een EVP een teaminspanning is. HR-afdelingen zijn vaak degene die een EVP opstarten, maar voor een effectieve uitvoering is betrokkenheid vereist van alle niveaus in de organisatie, inclusief directie en huidige werknemers. Om dit te bereiken, is het hebben van een EVP nodig die aansluit bij de behoeften en verwachtingen van het personeel.

Een EVP moet specifiek zijn, onderscheidend, impactvol en afgestemd op de overkoepelende bedrijfsstrategie en waarden, om de volledige werknemerstraject te ondersteunen, van werving, onboarding tot behoud. Het is ook cruciaal dat de EVP authentiek is en daadwerkelijk reflecteert wat de organisatie te bieden heeft, om teleurstelling bij nieuwe werknemers te voorkomen en vertrouwen van huidige werknemers te behouden.

Bij het ontwikkelen van een EVP is het essentieel om een grondige interne en externe analyse te doen naar:

  • arbeidsvoorwaarden

  • bedrijfscultuur

  • werk privébalans

  • concurrentie

  • unieke sterke punten

Dit om te bepalen wat de organisatie uniek maakt als werkgever. Door deze aspecten grondig te onderzoeken, kun je een EVP ontwikkelen die echt aansluiting heeft met jouw huidige en toekomstige medewerkers.

Aanpassen van EVP voor verschillende doelgroepen

Illustratie van het aanpassen van EVP voor verschillende doelgroepen

Een van de uitdagingen bij het ontwikkelen van een EVP is dat verschillende groepen werknemers verschillende behoeften en prioriteiten kunnen hebben. Daarom ontwikkelen organisaties met diverse doelgroepen meervoudige EVP’s om te voldoen aan de verschillende behoeften en prioriteiten van elke groep, wat bijdraagt aan een effectievere resonantie. Maar maak je geen zorgen, dit betekent niet dat je meerdere volledig verschillende EVP’s moet creëren.

In feite kan een enkele, sterke kern-EVP worden aangepast voor verschillende doelgroepen door subtiele veranderingen aan te brengen die aansluiten bij de desbetreffende functies en afdelingen, zonder daarbij de overkoepelende boodschap te verliezen. Dit betekent dat je de kern van je EVP behoudt, maar subtiele aanpassingen maakt om tegemoet te komen aan de specifieke wensen en behoeften van verschillende doelgroepen.

Voorbeelden van succesvolle EVP’s

Nu we weten hoe we een krachtige EVP kunnen opstellen en aanpassen voor verschillende doelgroepen, laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van succesvolle EVP’s. Bedrijven zoals Canva, Unilever en Shopify hebben allemaal unieke EVP’s ontwikkeld die hen helpen om zich te onderscheiden van de concurrentie en top talent aan te trekken.

Voorbeeld van de EVP van Shopify

Deze bedrijven hebben elk hun EVP op een unieke manier vormgegeven om hun bedrijfscultuur, waarden, en wat hen onderscheidt als een werkgever, te weerspiegelen. Hoewel elk van deze bedrijven anders is, hebben ze allemaal iets gemeen: hun succesvolle EVP’s helpen hen om een inclusieve werkomgeving te creëren die divers talent aantrekt en behoudt.

Het is belangrijk om op te merken dat wat werkt voor het ene bedrijf niet noodzakelijk werkt voor het andere. Elk bedrijf is uniek en daarom moet elke EVP op maat worden gemaakt om de specifieke waarden, cultuur, en doelstellingen van het bedrijf te weerspiegelen.

De rol van EVP in employer branding strategie

Nu we hebben gezien wat een EVP is, hoe we deze kunnen opstellen en enkele voorbeelden van succesvolle EVP’s, laten we eens kijken naar de rol van EVP in de employer branding strategie. De employer value proposition (EVP) is de basis van het employer brand van een organisatie en vormt de kern van employer branding en arbeidsmarktcommunicatie.

Een EVP die zich onderscheidt van de concurrentie en geloofwaardig is vormgegeven, is een krachtige overtuiging voor potentiële medewerkers en sluit aan bij hun behoeften en wensen. Daarom is het behouden van werknemers die trots zijn om voor een organisatie te werken vanwege de aantrekkelijke werkgeversmerken cruciaal voor hun behoud, en hierbij speelt een duurzame EVP een cruciale rol. Door het nakomen van de belofte hierdoor geloofwaardiger te maken, wordt de EVP nog sterker.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat een effectieve EVP parallel moet lopen met de algemene bedrijfsstrategie en de identiteit en cultuur van het bedrijf moet weerspiegelen. Dit helpt niet alleen om de employer brand te versterken, maar helpt ook het management bij het nastreven van de visie van de organisatie.

Tips voor het communiceren van je EVP

Het opstellen van een sterke EVP is één ding, maar hoe zorg je ervoor dat het de juiste mensen bereikt? Het effectief communiceren van je EVP is net zo belangrijk als het creëren ervan. Een van de manieren om je EVP te presenteren is door je employer brand bij te werken op sociale media platforms en het toe te voegen aan de werken-bij website van je bedrijf.

Het is ook belangrijk om je EVP te integreren in vacatureteksten en de kans te benutten om je bedrijfscultuur en testimonials van werknemers te communiceren. Maak gebruik van je werken-bij website om content te creëren rondom de hoofdpijlers van je EVP, zoals:

  • een gezonde werk privébalans

  • doorgroeimogelijkheden

  • een prettige werksfeer

  • flexibele werktijden

En deel deze met je doelgroep.

Ten slotte, gebruik je EVP om talent aan te trekken via advertentiecampagnes op social media en andere platforms, maar blijf authentiek en vermijd overbeloftes. Vergeet niet, de juiste arbeidsmarktcommunicatie speelt een cruciale rol bij het versterken van een werkgeversmerk, maar als je de beloftes niet waar kunt maken zal dit een negatief effect hebben op nieuwe en huidige werknemers.

Samenvatting

We hebben de verkenning van de Employer Value Proposition (EVP) voltooid. We hebben geleerd wat een EVP is, hoe het zich onderscheidt van employer branding, en waarom het een cruciale rol speelt in het aantrekken en behouden van toptalent. We hebben ook gezien hoe een sterke EVP kan worden opgesteld en aangepast voor verschillende doelgroepen, en enkele voorbeelden van succesvolle EVP’s bekeken.

Het is duidelijk dat een goed geformuleerde en gecommuniceerde EVP een krachtig instrument kan zijn voor organisaties om zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt. Vergeet niet, een sterke EVP begint met een goed begrip van je organisatie, je werknemers en je doelgroep. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het bouwen van je unieke EVP!

Veelgestelde Vragen

Wat is een Employer Value Proposition (EVP)?

Een Employer Value Proposition (EVP) is de belofte die een organisatie maakt aan haar medewerkers over wat het hen oplevert. Het is een belangrijk onderdeel van werving en -retentie in een bedrijf.

Wat is het verschil tussen EVP en employer branding?

Het verschil tussen EVP en employer branding is dat EVP zich richt op wat de organisatie haar werknemers te bieden heeft, terwijl employer branding zich richt op hoe de organisatie extern wordt gezien als werkgever. Dit is het belangrijkste verschil tussen de twee concepten.

Wat zijn de belangrijkste elementen van een sterke EVP?

Een sterke EVP omvat cruciale factoren zoals arbeidsvoorwaarden, werkomgeving, bedrijfscultuur, carrièremogelijkheden en werkzekerheid. Al deze elementen dragen bij aan een aantrekkelijk pakket voor werknemers.

Hoe kan ik een sterke EVP opstellen?

Zorg ervoor dat alle niveaus van de organisatie betrokken zijn en voer een grondige interne en externe analyse uit naar arbeidsvoorwaarden, bedrijfscultuur, concurrentie en unieke sterke punten om een sterke EVP op te stellen.

Hoe kan ik mijn EVP effectief communiceren?

Integreer je EVP in verschillende communicatiekanalen, blijf authentiek en vermijd overbeloftes, zoals in vacatureteksten en advertenties. Dit zal helpen om je EVP effectief te communiceren.

Vergeet niet deze post te delen! 🎉

Als oprichter van TAQQLE en expert in recruitment marketing, ben ik gepassioneerd door het optimaliseren van talentacquisitie en ontwikkel ik effectieve en efficiënte strategieën om bedrijven te helpen de juiste matches te vinden. Ontdek hoe we samen jouw recruitmentstrategie kunnen versterken.

Interessant voor jou

Het schrijven van wervende vacatureteksten is essentieel om jouw doelgroep aan te spreken. Een kandidaat moet zich aangesproken voelen, een goed gevoel krijgen over jouw bedrijf en een...
Hoi, ik ben Lisa en ik ben projectmanager bij TAQQLE. Ik begon mijn carrière 10 jaar geleden in de netbeheerbranche. Na een aantal jaar als projectcoördinator bij Stedin...
Een gedegen SEO-strategie begint altijd met een zoekwoordenonderzoek: welke zoekwoorden gebruikt mijn doelgroep bij de zoektocht naar een nieuwe baan? Wanneer je weet welke zoekwoorden potentiële kandidaten gebruiken,...

Laatste Details Voor Onze E-meeting

Klik hier om reCaptcha cookies te accepteren voordat je het formulier verstuurt.