SEO blijft een belangrijk onderdeel van recruitment. Om hier het verschil te maken en je concurrenten voor te blijven, kun je eigenlijk niet zonder een goede SEO-tool. Met een SEO-tool zoals SEMrush kun je jouw werken-bij-site een boost geven en hoger eindigen in de zoekresultaten van Google (en andere zoekmachines!). Met deze strategie zorg je ervoor dat je ook via SEO een gezonde stroom geïnteresseerde kandidaten krijgt. In dit artikel leggen we de vijf belangrijkste functies van SEMrush uit.
1. Zoekwoordenonderzoek
Elke SEO-strategie begint met een zoekwoordenonderzoek. Je wilt immers weten waarop jouw kandidaten daadwerkelijk zoeken. Daarom is het belangrijk om je te verplaatsen in potentiële kandidaten en te bedenken met welke zoekwoorden (of beter: zoektermen) zij zoeken.
In SEMrush krijg je met de Keyword Magic Tool alternatieve zoektermen gepresenteerd, waarop men nog meer zoekt. Op deze manier genereer je een lange lijst zoektermen die daadwerkelijk gebruikt worden. Vervolgens is het aan jou om deze lijst met zoektermen te kwalificeren.
Volume vs. haalbaarheid
Je selecteert allereerst op zoekvolume: hoe vaak wordt een zoekterm maandelijks gebruikt in een zoekopdracht? Wij raden aan om een ondergrens vast te stellen. Immers, wanneer het zoekvolume erg laag is, heeft het weinig zin om de zoekterm te gebruiken om te optimaliseren. De inspanningen staan niet in verhouding tot de potentiële opbrengsten. Selecteer daarom alleen zoektermen die bijvoorbeeld meer dan 100 zoekopdrachten per maand hebben.
Daarnaast is de Keyword Difficulty (KD%) een belangrijke indicator. Aan de hand van dit percentage kun je zien hoe hoog de concurrentie is op een bepaalde zoekterm. Hoe haalbaar is het om een goede ranking te realiseren? Richt je daarom in eerste instantie op de zoekwoorden met een lage KD%, waarna jij je vervolgens op de meer competitieve zoektermen kunt richten. Met deze tactiek zul je sneller resultaat van jouw acties zien.
Zoekintentie
Een belangrijke indicator die je ook in SEMrush terugvindt, is de zoekintentie. Is een zoekterm bijvoorbeeld Informational (I), dan wil de zoeker meer informatie vinden over het onderwerp. Is een zoekterm daarentegen Commercial (C), dan is een zoeker bereid om onderzoek te doen naar de verschillende aanbieders. Bij een zoekterm die Transactional (T) is, heeft de zoeker de intentie om actie te ondernemen.
Daarom is het verstandig om de intentie bij je aanpak te betrekken en je in eerste instantie te richten op zoektermen die Transactional of Commercial zijn.
Wil je zoekwoordenonderzoek echt grondig aanpakken? Lees dan het artikel over zoekwoordenonderzoeken. Hierin hebben wij uitvoerig beschreven hoe je een zoekwoordenonderzoek het beste aanpakt.
2. SEO-posities
Wanneer je een lijst hebt gemaakt van de voor jou belangrijke zoektermen, kun je deze met SEMrush volgen via Position Tracking. Je ziet zo per zoekterm wat jouw positie is en wat de ontwikkeling hierbij is. Je kunt ze bovendien afzetten tegen de posities van je concurrenten zodat je weet welk effect jouw inspanningen hebben ten opzichte van de inspanningen van jouw concurrentie.
Een interessant percentage is jouw Visibility-score. Als dit percentage 100% is, betekent dit dat je op alle door jou opgegeven zoektermen op nummer 1 staat. Is dit percentage daarentegen 0%, dan sta je met geen van de opgegeven zoektermen in de top 100. Zorg er daarom voor dat je kieskeurig bent met de zoektermen die je hier opgeeft en ga na hoe dit percentage zich in de loop der tijd ontwikkelt.
3. Contentanalyse
Om jouw ranking te verbeteren, is de SEO Writing Assistant een hele handige functionaliteit van SEMrush. Je kunt deze tool gebruiken voor zowel bestaande als nieuwe content. Met deze tool kom je erachter hoe jouw content scoort. Is jouw tekst wel lang genoeg, gebruik je niet al te moeilijke woorden en is de tekst leesbaar met korte zinnen en korte alinea’s?
Daarnaast analyseert de tool of jij de relevante zoektermen wel voldoende gebruikt. Je geeft allereerst op wat jouw focuszoekterm is en wat ondersteunende zoektermen zijn. De tool geeft aan of de zoektermen daadwerkelijk terugkomen in jouw tekst. Op deze manier kun je jouw tekst verrijken met alle relevante zoektermen.
Een andere handigheid van de SEO Writing Assistant is de Originality-check. Je kunt zo nagaan of jouw tekst wel origineel is. Unieke content is cruciaal voor SEO en daarom adviseren wij om deze functie altijd te gebruiken. Zeker als je gebruikmaakt van (externe) tekstschrijvers. Zo kun je nagaan of zij daadwerkelijk unieke teksten hebben geschreven.
4. Backlinks
Met de Backlinks-functionaliteit van SEMrush kun je nagaan op welke sites jouw concurrenten worden vermeld. Dat is een handige functie wanneer je aan de slag wilt gaan met linkbuilding. Vul bij Backlinks Analytics in wat de URL van je concurrent is en je ziet een lange lijst van alle sites waarop er wordt gelinkt naar de site van je concurrent.
In eerste instantie is het belangrijk dat je kijkt wat voor soort backlinks het zijn (tekst of afbeeldingen) en wat de linkattributen zijn. Gaat het om follow links, nofollow links of sponsored links? Als we niet willen kijken naar sponsored links, en we onze SEO-positie willen verbeteren, dan verdient het aanbeveling om alleen naar de follow links te kijken.
Dan kijken we vervolgens naar de AS-score (Authority Score). Het heeft geen zin om je te richten op sites met een AS-score van <10, dus selecteer alleen de sites die een hogere score hebben.
Nu is het zaak om de gevonden sites te benaderen met het verzoek om een link te plaatsen. SEMrush heeft een handige functionaliteit waarmee je dit semi-geautomatiseerd kunt doen. Dit bespaart een hoop tijd en verhoogt bovendien de effectiviteit van je acties. Let wel, linkbuilding is een zaak van geduld en volharding. Alleen zo kun je effectief zijn hiermee.
5. Concurrentenonderzoek
Met de Keyword Gap kun je heel eenvoudig achterhalen welke zoektermen je gemeenschappelijk hebt met je concurrenten (Shared). Zo kun je analyseren wie hoger dan jij rankt om vervolgens te achterhalen wat jouw concurrent beter of anders heeft gedaan om deze hogere ranking te realiseren.
Je kunt ook nagaan welke zoekwoorden jij mist (Missing) waarop jouw concurrenten wel ranken. Zo kun je een plan maken met nieuwe pagina’s die je kunt creëren. Ook zie je op welke zoekwoorden alleen jij wordt gevonden en je concurrentie niet (Unique). Handig om te weten waar jij sterk in bent!
SEO Expertise nodig?
TAQQLE ondersteunt bedrijven effectief op strategisch niveau met het werven van nieuw personeel. Ons uitgangspunt is altijd een duidelijke positionering van het employer brand, waarna we de meest relevante wervingskanalen activeren en optimaliseren. Hierbij richten wij ons niet alleen op jobboards maar juist op alle relevante kanalen zoals SEO, SEA en social media. Door onze brede wervingservaring zijn wij een waardevolle sparringpartner voor bedrijven en door ons oog voor detail zijn we als geen ander in staat om het maximale te halen uit elke wervingsstrategie.
Heb je een wervingsvraagstuk waarover je graag wilt sparren met een wervingsspecialist zoals TAQQLE? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij staan altijd voor je klaar om de vinger op de zere plek te leggen en met concrete voorstellen te komen waarmee je direct aan de slag kunt gaan.