Hoe voer je een gedegen zoekwoordenonderzoek uit?

Een gedegen SEO-strategie begint altijd met een zoekwoordenonderzoek: welke zoekwoorden gebruikt mijn doelgroep bij de zoektocht naar een nieuwe baan? Wanneer je weet welke zoekwoorden potentiële kandidaten gebruiken, wordt jouw SEO-strategie veel gerichter. Om jouw zoekwoordenonderzoek gedegen uit te voeren, is het essentieel om jouw scope in het begin zo breed mogelijk te houden, waarna je met slimme handelingen en keuzes de scope stap voor stap verkleint zodat je alleen de meest relevante zoekwoorden overhoudt.

Stel je seed keywords vast

Op basis van vooraf opgegeven zoekwoorden, zogenaamde seed keywords, vindt jouw SEO-tool gerelateerde zoekwoorden. Met één seed keyword kun je wel tienduizenden gerelateerde zoekwoorden vinden. Het is daarom een krachtig middel om allerlei nieuwe zoekwoorden te ontdekken.

Wanneer je bijvoorbeeld het woord ‘vacature’ als seed keyword gebruikt, zie je dat je maar liefst 1,1 miljoen varianten krijgt gepresenteerd, variërend van ‘culturele vacatures’ en ‘Albert Heijn vacatures’ tot ‘vacatures Groningen’ en ‘gemeente Rotterdam vacatures’.

Het gevaar van een zoekwoordenonderzoek is dat jij je alleen maar in één bepaalde richting richt, terwijl jouw doelgroep op verschillende manieren zoekt. Kijk daarom eens naar de concurrentie en op welke zoekwoorden zij daadwerkelijk worden gevonden. Beperk je hierbij niet tot een enkele concurrent, maar selecteer er meerdere om een breder beeld te krijgen.

Ruis: voorkomen is beter dan genezen

Het gevaar van elk zoekwoordenonderzoek is dat er ruis optreedt, dat er zoekwoorden uitkomen die totaal niet relevant zijn. Als je deze ruis erin laat sluipen, betekent dit dat je deze zoekwoorden in de laatste fase handmatig moet verwijderen. Daarom is het verstandig om hier al rekening mee te houden bij het vaststellen van je seed keywords. Zo voorkom je vooraf veel handmatig werk achteraf.

Te algemene woorden

In het voorbeeld hierboven rondom ‘vacatures’ merk je dat dit veel te algemeen is. ‘Vacature’ is natuurlijk een belangrijk zoekwoord bij werving, ook al is de keyword difficulty hoog. Je kunt het echter beter als zoekterm gebruiken in combinatie met andere zoekwoorden. De combinatie met bedrijfsnaam, functie of locatie klinkt hier het meest logisch.

Dubbelzinnige woorden

Sommige zoekwoorden zijn dubbelzinnig en van toepassing op meerdere onderwerpen. Probeer hier een alternatief te vinden dat niet of minder dubbelzinnig is. Soms ontkom je er niet aan om een dubbelzinnig zoekwoord te gebruiken omdat er simpelweg geen alternatieven zijn. Je moet dan wel bij het zoekvolume de kanttekening plaatsen dat het volume door verschillende, niet per se relevante, doelgroepen wordt veroorzaakt.

Lokale zoekwoorden

Sommige zoekwoorden worden veelvuldig gebruikt in combinatie met locaties. Denk bijvoorbeeld aan het zoekwoord ‘maaltijdbezorger’ dat onder andere de zoekwoorden ‘maaltijdbezorger Alkmaar’, ‘maaltijdbezorger Amersfoort’ en ‘maaltijdbezorger Arnhem’ oplevert. Dit kan een probleem zijn wanneer jij in bijvoorbeeld Rotterdam gevestigd bent en alleen mensen uit de buurt wilt aanspreken. Met dit soort zoekwoorden is het daarom van belang om vooraf de locaties eruit te filteren.

Segmenteren

Nu jouw zoekwoordenonderzoek een lange lijst van mogelijk relevante zoekwoorden heeft opgeleverd, is het tijd om deze te segmenteren. Welke zoekwoorden zijn relevant en welke bieden de meeste kansen op korte termijn? Segmenteren doen we aan de hand van vier dimensies.

Zoekvolume

We kijken allereerst naar het zoekvolume. We moeten een ondergrens stellen aan het zoekvolume, aangezien er heel veel zoekwoorden zijn waar nauwelijks op wordt gezocht. We zouden de ondergrens bijvoorbeeld op 100 zoekopdrachten per maand kunnen stellen.

Vervolgens kijken we ook naar zoekwoorden met heel veel zoekvolume, bijvoorbeeld vanaf 1.000 zoekopdrachten per maand. We hebben dan al twee clusters: 100-1.000 en 1.000+ zoekopdrachten per maand. Omdat de capaciteit op recruitmentafdelingen vaak beperkt is, moeten we ons focussen op acties die de meeste kans van slagen hebben. Dat betekent dat we ons eerst richten op de zoekwoorden die meer dan 1.000 zoekopdrachten per maand hebben.

Moeilijkheidsgraad

Vervolgens kijken we naar de concurrentie per zoekwoord. Elke SEO-tool geeft een bepaalde concurrentiewaarde aan een zoekwoord. Zo geeft SEMrush de Keyword Difficulty (KD) weer als percentage. Hoe hoger het KD%, hoe hoger de concurrentie en de moeilijkheid om goed te ranken.

Ook hier kun je de zoekwoordenselectie opsplitsen in verschillende groepen. Je kunt bijvoorbeeld de scheiding zetten bij 50%, waarbij jij je eerst richt op de zoekwoorden die een KD% van minder dan 50% hebben.

In combinatie met het zoekvolume heb je nu vier clusters, waarbij jij je richt op de zoekwoorden met het hoogste zoekvolume en de laagste concurrentie. Mocht je deze zoekwoorden succesvol hebben geïmplementeerd, dan komen de andere segmenten aan bod. Het segment met het laagste volume en de hoogste concurrentie komt dan als laatste aan bod (als dat al aan bod komt!).

Relevantie

Vervolgens controleer je de relevantie van de zoekwoorden. Dat hoef je niet direct voor álle zoekwoorden te doen, aangezien dit een flinke handmatige klus is. Je kunt dit segment voor segment aanpakken, alleen met de zoekwoorden waarmee je echt concreet aan de slag gaat. Verwijder simpelweg de zoekwoorden die niet relevant zijn voor jouw bedrijf, zodat je alleen zoekwoorden overhoudt die dat wel zijn.

Zoekintentie

Vervolgens kun je nog kijken naar de zoekintentie van de zoekwoorden. Je zou je in eerste instantie alleen kunnen richten op Transactional (T) of Commercial (C) zoekwoorden en Informational (I) zoekwoorden even links laten liggen.
Aan de andere kant kun je de intentie ook gebruiken om het type content van jouw site te bepalen. Informatieve zoekwoorden gebruik je voor je algemene pagina’s, terwijl je de transactionele en commerciële zoekwoorden gebruikt voor vacaturepagina’s.

Classificeren

Nu je een lijst hebt met relevante zoekwoorden, is het zaak om ze toe te wijzen aan typen content op jouw site. Sommige zoekwoorden draaien om vacatures, terwijl andere onderwerpen heel informatief van aard zijn. Deze zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor jouw blog. Het is hiervoor van belang dat de structuur van jouw site helder is, zodat je de zoekwoorden een voor een kunt toewijzen aan bepaalde pagina’s.

Heb je zoekwoorden over die je niet kunt toewijzen? Die kun je mogelijk gebruiken voor blogartikelen of misschien is er een nieuwe categorie nodig waaronder je deze zoekwoorden kunt hangen. Zo zorg je ervoor dat je jouw gehele doelgroep aanspreekt met relevante content in hun zoektocht naar een leuke, nieuwe baan bij jouw onderneming!

SEO Expertise nodig?

TAQQLE ondersteunt bedrijven effectief op strategisch niveau met het werven van nieuw personeel. Ons uitgangspunt is altijd een duidelijke positionering van het employer brand, waarna we de meest relevante wervingskanalen activeren en optimaliseren. Hierbij richten wij ons niet alleen op jobboards, maar juist op relevanter wordende kanalen zoals SEO, SEA en social media. Door onze brede wervingservaring zijn wij een waardevolle sparringpartner voor bedrijven en door ons oog voor detail zijn we als geen ander in staat om het maximale te halen uit elke wervingsstrategie.

Heb je een wervingsvraagstuk waarover je graag wilt sparren met een wervingsspecialist zoals TAQQLE? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij staan altijd voor je klaar om de vinger op de zere plek te leggen en met concrete voorstellen te komen waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

Vergeet niet deze post te delen! 🎉

Als oprichter van TAQQLE en expert in recruitment marketing, ben ik gepassioneerd door het optimaliseren van talentacquisitie en ontwikkel ik effectieve en efficiënte strategieën om bedrijven te helpen de juiste matches te vinden. Ontdek hoe we samen jouw recruitmentstrategie kunnen versterken.

Interessant voor jou

Het schrijven van wervende vacatureteksten is essentieel om jouw doelgroep aan te spreken. Een kandidaat moet zich aangesproken voelen, een goed gevoel krijgen over jouw bedrijf en een...
Hoi, ik ben Lisa en ik ben projectmanager bij TAQQLE. Ik begon mijn carrière 10 jaar geleden in de netbeheerbranche. Na een aantal jaar als projectcoördinator bij Stedin...
Een gedegen SEO-strategie begint altijd met een zoekwoordenonderzoek: welke zoekwoorden gebruikt mijn doelgroep bij de zoektocht naar een nieuwe baan? Wanneer je weet welke zoekwoorden potentiële kandidaten gebruiken,...

Laatste Details Voor Onze E-meeting

Klik hier om reCaptcha cookies te accepteren voordat je het formulier verstuurt.